eseu +34 945 000 433
eseu +34 945 000 433

Gasteiz eta Pontevedra, tradizioak eta kalitateak bat eginda

Gamarrako Ostalaritza Eskolak eta Pontevedrako CIFP Carlos Orozak euskal eta galiziar elaborazio tradizionalak berreskuratzeko gastronomia-trukerako proiektu bat garatzen dute, bi lurraldeetako kalitatezko tokiko produktuetan oinarrituta.


Bi ikastetxeetako heziketa-zikloetako ikasleak otsailaren amaieratik ari dira proiektuan lanean. Ikasleek ikerketa-prozesu bat garatu dute senitartekoengana joz, normalean adinekoak, baita beste informazio-iturri batzuetara ere, hala nola sukaldaritzako liburu zaharretara, Interneteko bilaketetara, etab.


Horren guztiaren ondorioz, antzinako errezetak berreskuratu dituzte. Orain praktikan jarri behar dira. Gamarrako ikasleek euskal menu tradizional bat diseinatu dute, eta Pontevedrako ikasleek galiziar bat.
Kultura- eta gastronomia-trukeari buruzko jardunaldiak
Gamarran Galiziako menu tradizionala zerbitzatuko da maiatzaren 13an eta 14an, eta euskal menu tradizionala maiatzaren 20an eta 21ean. Sukaldatuko dituzten errezetetako batzuk Galiziako amonak, Aurora (1909), Cipriana (1934) Nieves (1946) eta Luisa (1948) dira. Euskal menu tradizionaleko errezetak egiteko, adibidez, Ondarroako itsasontzietan egiten ziren marmitako errezetetan edo Debagoienako talo errezetetan oinarritu dira.


Proiektua garatu ahal izateko, hainbat erakunde instituzionalen, ekoizleen, jatorri-deituren eta abarren laguntza izan dute Euskal Autonomia Erkidegoan hazik (landa-, itsasertz- eta elikadura-garapena). Hori dela eta, produktu hauek erabiliko dira: Arabako Errioxako eta Txakolineko ardoak, Añanako gatza, Arabako Errioxako olioa, Idiazabal gazta, Eusko Labeleko eztia, Ibarrako piperminak, eta abar, eta Galiziatik etorriko zaizkigu jatorri-deitura geologiakoiak, geologia-babesak, etikariak eta abar.


Gamarrako Ostalaritza Eskolak eta Pontevedrako CIFP Carlos Orozak gastronomiaren eta etorkizuneko ostalarien prestakuntzaren aldeko gogo bizia partekatzen dute, tokiko eta km0 produktuen defentsa eta balorizazioa, eta beren zentroetan ekonomia zirkularreko esperientziak ezartzea, Pontevedran Horta Oroza eta Gamarran Baratzetik jatetxera bezalako proiektuekin, zirkulua konpostaje-proiektuekin itxiz amaitzeko.